Aandacht werkt! Hoe mindfulness kinderen kan helpen

littlegirl

Kinderen beleven, net zoals volwassenen momenten van stress en onrust. Bijvoorbeeld als ze een toets moeten maken, conflicten hebben met vriendjes, het thuis niet goed gaat, er iemand ziek is of omdat ze onzeker zijn.Team preventie van het RIAGG Amersfoort & Omstreken start vanaf maandag 30 september (9-12 jaar) en woensdag 2 oktober (13-16 jaar) na schooltijd weer mindfulness aandachttrainingen voor kinderen met een milde somberheids- angst- en stressklachten.

Inhoud van de training

In de trainingen leren kinderen en jongeren met aandacht aanwezig te zijn en vanuit een open en vriendelijke houding te begrijpen wat er in hen omgaat. Op momenten dat het goed gaat en op momenten dat er angsten, sombere gevoelens of drukke gedachten zijn. Hierdoor leren ze zichzelf beter kennen en kunnen ze beter hun grenzen aangeven. De training is gebaseerd op de methodiek “aandacht werkt” van Eline Snel. Er wordt gewerkt met meditatie oefeningen, korte bewegingsoefeningen, verhalen en het uitwisselen van ervaringen. Ouders worden actief betrokken in de vorm van een begin- en eindgesprek, ouderavonden en informatie per mail.

Reacties van kinderen en ouders

  • “Ik hoorde alleen maar jouw verhaal en kon al mijn andere gedachten in de prullenbak gooien. Dat voelde leeg en fijn.” (M, 9 jaar)
  • “ik ben nog wel eens verdrietig, maar ik weet nu dat het ook weer voorbij gaat” (J, 14 jaar).


Zowel kinderen en ouders zijn enthousiast over de training. Kinderen ervaren ontspanning door de stilteoefeningen, worden zich beter bewust van hun lichaam, gevoelens en gedachten en vinden (h)erkenning bij elkaar. Als kinderen thuis actief oefenen, zien ouders een afname van angstgevoelens, somberheid en piekeren en een toename van vriendelijkheid en zelfvertrouwen.

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie, overleg en/of aanmelding kun je contact opnemen met Catelijne Mostert (033) 4603500 van Team Preventie. Aanmelden kan op elk moment, met verwijzing van een huisarts. Deelname aan de training is dan gratis. Op korte termijn kan er dan een kennismakingsgesprek afgesproken worden.

Hulp nodig of vragen?