Kleintjes worden groot, maar hoe laat je veilig los?

Kleintjes worden groot, maar hoe laat je veilig los?

Opvoeden is een van de meest uitdagende en verantwoordelijke taken die je in je leven zal tegenkomen. In het begin help en begeleid je ze bij bijna alles: aankleden, fietsen, tandenpoetsen en oversteken. En daarbij is jouw wil wet. Maar naarmate kinderen ouder worden, wordt het steeds belangrijker om ze los te laten en ze hun eigen beslissingen te laten nemen. Dit kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer je kinderen beslissingen nemen die totaal niet overeenkomen met jouw eigen overtuigingen en waarden. In dit artikel bespreken we enkele nuttige tips om hiermee om te gaan.
 

Wees open en eerlijk

Communicatie is de sleutel tot succesvol ouderschap. Wanneer je kind beslissingen neemt die je niet begrijpt of die niet aansluiten bij jouw eigen keuzes, is het belangrijk om open en eerlijk met elkaar te blijven praten in plaats van te gaan preken of boos te worden. Geef jezelf de tijd om af te koelen en ga een rustig gesprek aan. Probeer te begrijpen waarom je kind die beslissing heeft genomen. Laat je kind weten dat je bereid bent om te luisteren naar zijn of haar standpunt. Leg ook jouw eigen standpunt uit, maar zorg ervoor dat je niet oordeelt. Geef je kind de ruimte om zijn of haar eigen gedachten en gevoelens te uiten en probeer samen een oplossing te vinden die voor beide partijen werkt.
 

Respecteer de eigen wil van je kind

Als ouder is het belangrijk om te beseffen dat je kind een eigen wil heeft en dat het goed is die te respecteren. Dit betekent dat je je kind de vrijheid geeft om zijn of haar eigen beslissingen te nemen, ook al zijn deze niet altijd in lijn met jouw eigen keuzes en overtuigingen. Op deze manier geef je hen het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om hun eigen leven te leiden. Bovendien zullen kinderen die hun eigen beslissingen mogen nemen, meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en minder geneigd zijn om te rebelleren tegen de ouderlijke autoriteit.
 

Geef je kind de vrijheid om te experimenteren

Kinderen moeten de kans krijgen om te experimenteren en te ontdekken wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Dit betekent dat je je kind de vrijheid moet geven om nieuwe dingen uit te proberen, zelfs als je het niet eens bent met hun keuzes. Door je kind de vrijheid te geven om te experimenteren, geef je hen de kans om te groeien en zelf te leren van hun fouten. Het kan ook helpen om hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten.
 

Houd rekening met de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind

Bij het loslaten van je kinderen is het belangrijk om rekening te houden met hun leeftijd en ontwikkelingsfase. Jongere kinderen hebben meer begeleiding en structuur nodig dan oudere kinderen die meer zelfstandig zijn. Pas je verwachtingen en grenzen aan, aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind.


Hoe meer verwachtingen, hoe meer teleurstellingen

Het is niet leuk om te horen, maar wel goed om te weten: elke keer wanneer je teleurgesteld wordt door je kind, komt dat eigenlijk door je eigen verwachtingen. Zeker wanneer je die verwachtingen niet vooraf hebt uitgesproken, is de kans groot dat je kind niet aan die verwachtingen zal voldoen. Je kunt dus twee dingen doen: of je laat je kind weten wat je verwacht met de kans dat je kind toch besluit iets anders te doen en jij teleurgesteld wordt; of je stelt je verwachtingen bij. Het helpt je om je kind stapje voor stapje los te laten en volwassen te worden.