Gaaf of gevaarlijk

Gaaf of gevaarlijk2

Kinderen kijken anders naar de wereld dan wij. Er is nog zoveel te ontdekken en de mogelijkheden zijn eindeloos! Kinderen leren het snelst door gewoon te doen en dingen uit te proberen. Dat vergt soms ogen in je achterhoofd, want niet alles is het proberen waard. Soms moet je kinderen gewoon geen keus geven. Als het gaat om huishoudchemicaliën bijvoorbeeld. Die vinden jonge kinderen interessanter dan je denkt, getuige de ongelukken die er elk jaar mee gebeuren. Elke dag komt er een kind jonger dan 5 jaar op de Spoedeisende hulp terecht …

Onderzoek bewijst: kinderen gaan voor huishoudchemicaliën

VeiligheidNL startte daarom samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een experiment om aan te tonen waar kinderen de voorkeur aan geven: huishoudchemicaliën of speelgoed. Het onderzoek is uitgevoerd door neuropsychologen van Braingineers. In het onderzoek kregen jonge kinderen steeds 2 producten voorgelegd: bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoed aap. En wat blijkt? 51% van de kinderen verkiest huishoudchemicaliën boven speelgoed. 82% kiest zelfs voor een fles bleek in plaats van houten blokken en 64% gaat voor de pot verf en niet voor de speelgoed aap. Met alle gevolgen van dien! Bekijk hier de film van het onderzoek:

Wat kiest jouw kind?

Ben je benieuwd waar jouw kind voor kiest? Je kan het onderzoek digitaal ‘nadoen’. Pak dan je mobiele telefoon of tablet en vraag je kind de test te doen op gaafofgevaarlijk.nl. Kiest jouw kind voor speelgoed of toch de huishoudchemicaliën?

Ongelukken voorkomen

Ongelukken voorkomen is heel simpel. Zorg gewoon dat je kind niet bij de schoonmaakmiddelen,verf of andere chemicaliën kan komen. Zet het in een hoog kastje, liefst achter slot en grendel. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het gebruik. Doe dus altijd de dop weer op de fles of de deksel op de verpakking als je bijvoorbeeld aan het schoonmaken of wassen bent. En tot slot: weet wat je in huis hebt: lees altijd het etiket en volg de voorzorgsmaatregelen op.

Logo veiligheid NL

Hulp nodig of vragen?