Het Jeugd en Gezinsteam Eemnes

JGT

Iedereen heeft wel eens vragen over opvoeden en opgroeien. Dan is het fijn om te kunnen overleggen met iemand die verstand van zaken heeft. Het Jeugd en Gezinsteam (JGT) is een plek waar ouders, kinderen, jongeren tot 18 jaar en professionals terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. 

Heeft u bijvoorbeeld vragen over opvoeding of het eetgedrag van uw kind? Maakt uw gezin een moeilijke tijd door vanwege bijvoorbeeld een echtscheiding? Heb jij als jongere het gevoel dat je ouders je niet begrijpen of wil jij iets anders dan je ouders willen? Wij helpen graag met kleine vragen, bijvoorbeeld over bedplassen of pubertijd, maar ook met grotere vragen over gedragsproblemen, autisme of geweld. Wij zijn er voor alle opvoed- en ontwikkelingsvragen op het gebied van veiligheid, psychiatrische aandoeningen, geestelijke gezondheidszorg, lichamelijke of verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen bij kinderen en jongeren.

Wat doet het JGT?

Het JGT biedt snel ondersteuning; dichtbij huis en met een vast contactpersoon. Het is gratis en er is geen verwijzing nodig. Wij werken samen met alle basisscholen in Eemnes en middelbare scholen in de omgeving, leerplichtambtenaar, GGD, huisartsen, wijkverpleging, schuldhulpverlening, budgetcoach, wijkagent, het sociale wijkteam Eemnes, Maatschappelijke Zaken HBEL en andere organisaties die betrokken kunnen zijn bij uw kind of uw gezin.

U kunt ook bij het Jeugd- en Gezinsteam terecht als u voor uw kind een PGB of ZIN beschikking heeft. Lees meer over PGB. Als de beschikking afloopt, dragen wij zorg voor nieuwe passende hulpverlening. Ook helpt het JGT Eemnes gezinnen die het financieel niet breed hebben.

Daarnaast ontvangen wij zorgmeldingen van Veilig Thuis. Wanneer wij een zorgmelding ontvangen, onderzoeken wij of er sprake is van onveiligheid in het gezin en wat er nodig is om de situatie weer te verbeteren.

Heeft u een kleine of grote vraag? Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 13:00 op telefoonnummer 035-7994162. U kunt ons ook bereiken via jeugdengezin@eemnes.nl.

Meer informatie over hoe Jeugd en Gezinsteam werkt, leest u in de folder van het JGT. 

Familiegroepsplan 

U kunt voor aanmelding bij het Jeugd en gezinsteam zelf een familiegroepsplan opstellen samen met familie en vrienden. In dit plan geeft u aan wat er goed gaat in uw gezin en waar u, uw gezin en de mensen uit uw omgeving zich zorgen om maken. Met elkaar bedenkt u mogelijke oplossingen.

Een familiegroepsplan is vormvrij,  u mag ook dit format voor een familiegroepsplan gebruiken. U kunt ook hulp krijgen bij het maken van dit plan. Een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE kan daar mee helpen. Het plan geeft u aan het Jeugd en Gezinsteam en deze betrekt dat als eerste bij het onderzoek.

Website JGT

Op deze website vindt u informatie over verschillende onderwerpen op het gebied van opgroeien en opvoeden, vanaf de geboorte van een kind tot aan jong volwassenheid. Kijk bijvoorbeeld eens bij de opvoedinformatie of veelgestelde vragen.

18 en dan?

Jeugdhulp is tot je 18e verjaardag. Daarna kun je terecht bij je huisarts voor een verwijzing of bij het wmo loket in Huizen voor hulp en/ of ondersteuning. Kijk daarvoor op de website van Maatschappelijke Zaken van de gemeent Huizen. De website van 18 en nu maakt je wegwijs in alle zaken waar je aan moet denken als je 18 wordt.

Zorgen om iemand anders?

Heeft u geen vragen of zorgen over uzelf, maar over iemand anders? Ook dan kunt u contact opnemen met het Jeugd en Gezinsteam. Soms weten mensen niet dat ze hulp kunnen krijgen of durven ze geen hulp te vragen. Dan is het goed als familie, vrienden, buren, leraren of anderen uit de omgeving de eerste stap naar hulp zetten. Het JGT adviseert over welke stappen u kunt nemen om te helpen. Wanneer u zich zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders, neem dan contact op met Veilig Thuis, telefoonnummer 0800-2000.

Gemeente Eemnes

Op de website van de Gemeente Eemnes vindt u belangrijke informatie over Eemnes.
Bekijk de Verordening Jeugdhulp gemeente Eemnes 2024 om te lezen hoe de gemeente de jeugdhulp volgens de jeugdwet vormgeeft. 

Hulp nodig of vragen?