JIMaanpak!

JIM logo

Wat is JIM?

JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor, het is een mentor die een jongere zelf kiest om te helpen als het even niet lekker loopt. Het is iemand die de jongere al kent en vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid, een vriend of een bekende van de jongere. De keuze voor de JIM wordt ondersteund door ouder(s).

Wat doet de JIM?

De JIM is vertrouwenspersoon voor de jongere, waar de jongere heen gaat voor advies en ondersteuning of gewoon om er te zijn. Het is iemand die luistert naar de jongere en naar wie de jongere wil luisteren, iemand die meedenkt hoe het weer beter kan gaat thuis, op school of in de vrije tijd. De JIM treedt op als vertegenwoordiger richting de ouder(s) en professionals, zoals school, hulpverleners of misschien zelfs de politie. Samen met de jongere, de ouders en de professionals zoekt de JIM naar oplossingen die voor de jongere werken. De JIM helpt met het maken van een goed plan en hoe dat plan uit te voeren.

Jongeren helpen groeien, ontwikkelen en stimuleren

De JIMaanpak! zorgt ervoor dat iedereen een steunende relatie heeft in zijn of haar eigen omgeving. De JIM ondersteunt een jongere op verschillende terreinen:

  • emotioneel (een luisterend oor bieden),
  • conceptueel (meedenken over belangrijke keuzes en plannen),
  • moreel (vormgeven van opvoedwaarden),
  • praktisch (vervoer, spullen, time-outplek etc.).

Het doel van de JIMaanpak! is dat de jongere en het gezin uiteindelijk verder kunnen zonder de hulp van professionals. En als de hulpverleners allang zijn vertrokken, is de JIM nog altijd aanwezig voor de jongere!

Het JGT en JIM

De consulenten van het Jeugd- en Gezinsteam werken met de JIMaanpak! en zijn daar speciaal voor getraind, het vraagt namelijk een bepaalde manier van werken. Het is een werkwijze die het formele en informele systeem van een jongere met elkaar verbindt en de bestaande relaties in het sociale netwerk versterkt. Met de JIMaanpak! doet het JGT een beroep op de de Eemnesser samenleving en wordt er laagdrempelige en duurzame ondersteuning georganiseerd.

JIM voor jou?

Als je als ouder, verzorger of jongere ergens tegen aanloopt en ondersteuning nodig hebt om zaken op een rij te zetten, kan de JIMaanpak! daarbij een uitkomst zijn. Samen met een professional van het Jeugd- en Gezinsteam wordt er iemand gezocht die de jongere vertrouwt en die hij of zij als mentor wilt. Neem contact op met het Jeugd- en Gezinsteam als je denkt dat een JIM kan helpen bij je problemen of als je meer wilt weten:

  • Telefoonummer: 035 - 799 41 62 (tussen 09.00 en 13.00 uur)
  • Emailadres: jeugdengezin@eemnes.nl

Bekijk de website van JIMwerkt voor informatie over de JIMaanpak! en filmpjes van jongeren en ouders die ervaring met een JIM hebben.

 

Hulp nodig of vragen?