De baby belofte

de baby beloftre

Met name vrouwen voelen het vaak al jaren: liefde voor een baby die er nog niet is. Een onverklaarbaar gevoel dat af en toe opborrelt wanneer je een babysokje ziet liggen of een andere vrouw met een dikke buik. Hoe kan dat eigenlijk?

Pure biologie

De een noemt het een kinderwens, de ander zegt last te hebben van rammelende eierstokken. Het komt feitelijk neer op hetzelfde: de bijna onverklaarbare behoefte om een kind te krijgen. Beetje cru maar dat gevoel is vooral biologisch bepaald. Noem het voortplantingsdrang. Elke diersoort heeft er last van en het enige doel ervan is om de soort te behoeden van uitsterven.

Dat gezegd hebbende, wanneer je er middenin zit voelt het uniek en bijzonder.
Zonder dat je er bewust mee bezig was, ben je in een levensfase terecht gekomen waar je ‘klaar bent voor de volgende stap’.

Doelgericht daten

Het wordt lastig wanneer jij dit gevoel hebt, maar je partner niet of wanneer je geen partner hebt. Je vriendin wordt zwanger..en jij niet. Je weet dat je blij voor haar moet zijn, maar dat knagende gevoel van binnen verraadt toch dat je ook een beetje jaloers bent.

Daten wordt op die manier steeds minder vrijblijvend, want jij bent al op de tweede date bezig babynamen aan ’t uitzoeken. Wanneer je al een partner hebt, kunnen de spanningen tussen jullie hoog oplopen en er zijn genoeg mensen voor wie dit een zogenaamde ‘dealbreaker’ is.

Niet klaar

Dan zijn er ook vrouwen die het gevoel wel herkennen maar er rationeel gezien nog niet klaar voor zijn. Bijvoorbeeld vanwege werk of studie, maar ook omdat bijvoorbeeld de woonsituatie nog niet op orde is. Dat kan stress geven want wanneer ben je er dan wel klaar voor? Zeker als jullie al wat langer samen zijn, kan de omgeving de druk opvoeren met ‘subtiele’ opmerkingen tijdens een gezellig familiediner.

Relax!

Zoals je ziet kan een kinderwens als behoorlijk stressvol worden ervaren. En de enige oplossing bij stress is natuurlijk: ontspannen. Besef dat het geen wedstrijd is en dat jij en je partner samen bepalen wanneer het goede moment is. Wanneer je hormonen je het gevoel geven dat je NU zwanger moet raken, kun je jezelf prima tot de orde roepen. Je bent meer dan een tikkende hormonenbom.

Aan de andere kant kun je ook niet blijven wachten op het perfecte moment. Dat komt er namelijk nooit. Een kind krijgen is een grote verandering in je leven waar je je nooit volledig op kunt voorbereiden. Wanneer het goed voelt voor jou, los van alle randvoorwaarden, dan is dat het juiste moment.

Bij jou in de buurt